Brinite o svom zdravlju dok putujete

111-take-care-of-your-healthPutovanje svijetom za sobom povlači neke probleme koji se mogu pojaviti. Većina o njima ne želi razmišljati, ali o nekim bi svakako morali razmisliti prije nego krenete. Jedno od najbitnijih područja o kojem bi morali unaprijed razmisliti je zdravlje. Odnosno, trebali bi razmisliti o svim onim stvarima koje na putu možete napraviti kao bi vaše zdravlje održali u najboljem mogućem stanju.

Briga o zdravlju na putovanju počinje prije putovanja. Kao prvo, ako ste kronični bolesnik koji koristi neku terapiju, morate sa sobom uzeti sve potrebne lijekove. Uzmite više lijekova nego će vam trebati, za slučaj nepredviđenih okolnosti. Neka vam liječnik napiše potvrdu da su to vaši lijekovi, i za što ih koristite, a ako ste na nešto alergični, svakako ponesite i taj podatak za sobom. Sa sobom uzmite i nekoliko tableta protiv bolova, poneki flaster i slične proizvode iz kutije za prvu pomoć. Isto tako, ponesite i svoju iskaznicu zdravstvenog osiguranja, a ni putno osiguranje ne bi bilo loša opcija. Bilo bi dobro provjeriti da li morate obaviti neka cijepljenja prije nego krenete na put. Čak i ako su takva cijepljenja samo preporučena, a ne obavezna, mislimo kako bi bilo pametno obaviti ih.

Samo putovanje je stresno, pogotovo ako je dugo, pa se nakon dolaska na odredište dobro odmorite. I tijekom putovanja redovito se odmarajte. Ako jedete u lokalnim restoranima, pripazite gdje i što jedete. Ne želite veći dio odmora provesti u hotelskoj sobi liječeći se zato jer ste jeli sanitetski neispravnu hranu. Isto tako, pazite što pijete. U nekim zemljama voda iz vodovoda nije pitka, a nemojte pretjerivati ni sa alkoholom.

Ovo je još jedno područje u kojem je zdrav razum vrlo bitan. Putovanja i odmori su ionako vrijeme kada popuštaju kočnice, ali ako takvo popuštanje rezultira zdravstvenim problemima koji će vas pratiti i nakon što se vratite kući, upitajte se je li vrijedno toga. U većini slučajeva nije.