Kušanje vina u Kutjevu

imageOd svojega postanka Kutjevo je prije svega orijentirano na vinogradarstvo i vinarstvo. Paralelno sa opatijom koju su sagradili cisterciti, sagrađen je i vinski podrum, kako bi se moglo proizvoditi nadaleko čuveno vino. Kroz gotovo osam stoljeća, vinarstvo se je razvijalo i danas je Kutjevo d.d. najveći proizvođač vina u Hrvatskoj, koje vino distribuira po cijelom svijetu. Osim njih, vino proizvode i mnogi privatni vinari.

Mnogi znatiželjnici i turisti koji stignu u Kutjevo, vjerojatno će prije ili poslije završiti na kušanju vina. Uistinu, posjetiti Kutjevo i ne prisustvovati barem jednom kušanju vina bilo bi kao da ste posjetili Pariz i vratili se kući bez da ste vidjeli Eiffelov toranj. Srećom, sa razvojem turizma u ovom gradu, kušanja vina su postala redoviti dio turističke ponude.

Kutjevačka vinska cesta je sjajan početak ture kroz kutjevačko vinogorje. Ona vodi od vinarije do vinarije i gostima nudi šansu da vide kako se radi u vinogradima i vinarijama, da upoznaju način izrade vina te da uživaju ne samo u vrhunskim vinima, već i u odličnoj gastronomskoj ponudi baziranoj na lokalnim namirnicama i specijalitetima.

Osim kušanja vina u podrumima i vinarijama, svakako bi trebali posjetiti festivale i događanja u kojima sudjeluje cijeli grad. To su Kutjevačko Vincelovo, Martinje i Festival graševine. Vicelovo se organizira krajem siječnja svake godine, kako bi se proslavio blagdan svetog Vinka i početak rezidbe vinove loze. Ova je manifestacija poznata po “vincelovskoj vatri”, kao i bogatoj gastronomskoj i enološkoj ponudi.

Martinje je blagdan koji bi svaki vinogradarski kraj koji drži do sebe trebao proslaviti, a Kutjevo u tome nije iznimka. Za blagdan svetog Martina, 11. studeni, Kutjevo slavi uz tradicionalni planinarski izlet, kulturno umjetnički program i bogatu ponudu hrane i pića. I za kraj, ako vas put nanese u Kutjevo krajem svibnja i početkom lipnja, ne propustite Festival graševine. Osim uobičajene gastro i eno ponude, te bogatog zabavnog programa, postoji i cijeli niz popratnih programa, seminara, ocjenjivanja vina i drugih događanja.