Kutjevački turizam

Kutjevo je prekrasan gradić na samom rubu požeške Zlatne doline. Od svojega nastanka u 13. stoljeću, kada su cisterciti osnovali opatiju u ovom kraju te počeli s uzgojem grožđa i vinogradarstvom, Kutjevo je prvenstveno orijentirano na tu poljoprivrednu granu. Ipak, Kutjevo nije samo vino, o čemu svjedoče mnogobrojne manifestacije.
Većina ih je ipak povezana s vinom, ali činjenica je da su hrvatska kontinentalna vina sve popularnija u svijetu, pa postaju i sastavni dio kutjevačkog turizma. Zato je pametno iskoristiti prednosti koje imamo na najbolji mogući način.
VincelovoVincelovo je manifestacija posvećena svetom Vinku, zaštitniku vinogradara. Održava se u siječnju i obilježava početak rezidbe vinograda, odnosno nove vinogradarske sezone. U vrijeme poklada maškare zavladaju gradom, što je vrlo zanimljivo i zabavno, kako za sudionike, tako i za gledatelje. U travnju se obilježava Dan planeta Zemlje, u sklopu čega se održava biciklijada kroz vinograde, te dijelom kroz park prirode Papuk. Kako Uskrs uglavnom pada u travnju, u to se vrijeme održava humanitarni tamburaški koncert.
U svibnju se održava tradicionalna smotra folklora Bekteški susreti, a lipanj je posvećen kraljici kutjevačkog vinogorja – graševini, oko koje se vrte sva događanja na Festivalu graševine. U srpnju se u obližnjem Grabarju održava smotra folklora Polijada u srcu, a kakav bi ovo bio vinogradarski kraj da se u studenom ne proslavi sveti Martin, odnosno Martinje.
Proslava Martinja u Kutjevu je specifična, jer se obilježava predstavom koja evocira povijesni posjet baruna Franje Trenka i austrougarske vladarice Marije Terezije Kutjevu. Održava se mimohod, te obrtnički vašar prilagođen 18. stoljeću kada se ovaj posjet dogodio. Osim toga, možete uživati u krštenju mošta, tamburaškim i rock koncertima, te bogatoj gastronomskoj i enološkoj ponudi. Kada se sve ovo uzme u obzir, nema sumnje kako je Kutjevo mjesto koje se isplati posjetiti u bilo koje godišnje doba, jer uvijek ima nekih zanimljivosti u kojima možete uživati.