Kutjevački vinogradi

Kutjevo, grad u središnjoj Slavoniji, poznat je po mnogim stvarima, a najviše po svojoj vinogradarskoj prošlosti i sadašnjosti. Vina iz Kutjevačkog vinogorja poznata su širom zemlje i svijeta. Tako poznati kutjevački vinar Krauthaker svoja vina izvozi u cijeli svijet.
KutjevoKutjevo se prvi put spominje prije skoro 800 godina, kada su cisterciti u ovom kraju osnovali opatiju. Paralelno s osnivanjem opatije počinje se i s uzgojem vinograda, te se osniva i prvi vinski podrum. Cisterciti u ovom kraju ostaju sve do ukidanja reda u 18. stoljeću, i do tada Kutjevo je veliki gospodarski i poljoprivredni centar.
Osim po vinogradarstvu, Kutjevo je dugo bilo poznato po uzgoju i dresuri lipicanaca, od čega se korijene vuče iz 18. stoljeća kada je u ovom gradu osnovana vojarna i u sklopu nje vojna pastuharna. Zanimljivo je spomenuti da je u ovoj vojarni vojsku služio i poznati hrvatski književnik Antun Gustav Matoš.
Danas je Kutjevo moderno općinsko središte. Gospodarski razvoj uglavnom je fokusiran na vinogradarstvo, a također je razvijena drvoprerađivačka industrija. Razvijen je i obrt te malo i srednje poduzetništvo. U posljednje vrijeme sve je češći i turizam, a turiste privlači eno i gastronomska ponuda, vinske ceste, te prekrasna priroda u kojoj se može uživati tijekom cijele godine.
Kutjevo d.d. najveći je proizvođač vina u Hrvatskoj. Osim njih, veliki je broj i malih privatnih vinograda i vinarija koje proizvode vlastita vina ili samo grožđe u kooperaciji s Kutjevom d.d. Od vinskih sorti, najzastupljenija je graševina, ali se uzgajaju i chardonnay, pinot, muškat i druge, uglavnom bijele sorte grožđa.
Kutjevačka vrhunska vina mogu se kupiti u cijelom svijetu, na svih šest naseljenih kontinenata. To je odličan pokazatelj njihove kvalitete i popularnosti. Sve to daje garanciju da proizvodnja grožđa i vina u požeškoj Zlatnoj dolini, na čijem se je jednom kraju Kutjevo smjestilo, može u godinama koje dolaze samo rasti i napredovati.