Planirajte unaprijed kada posjećujete Kutjevo

Hand writing travel plan in a lined spiral notepad arranged on a map

Kutjevo je jedan od neotkrivenih turističkih bisera kontinentalne Hrvatske. Nalazi se u Požeškoj dolini i središte je nadaleko poznatog vinogorja. Iako je riječ o prvenstveno vinogradarskom i poljoprivrednom kraju, u posljednje se vrijeme sve više razvija i turizam, prvenstveno onaj vezan uz najpoznatiji kutjevački proizvod – vino.

Kao kraj u kojem je turizam sekundarna djelatnost, nema sumnje kako ćete ovdje pronaći smještaj bez ikakvog prethodnog planiranja, ali za neke bi stvari ipak bilo bolje da svojemu odmoru u Kutjevu posvetite malo vremena. Prvo pitanje na koje morate odgovoriti je kada doći u Kutjevo. Iako kontinentalni turizam nije toliko sezonski orijentiran kao morski, postoje neki periodi kada je nabolje posjetiti ovaj kraj.

Prije svega, ako želite doživjeti nešto više od svojega odmora, onda ne bi bilo loše planirati boravak u Kutjevu u vrijeme jednog od festivala koji se ovdje događaju. U siječnju se obilježava početak rezidbe vinove loze tradicionalnim Vincekovom. Za vrijeme tog festivala moćete uživati u bogatoj ponudi hrane i pića, ali i drugim zabavnim aktivnostima.

Sljedeći veliki događaj odvija se krajem svibnja i početkom lipnja. Riječ je o Festivalu graševine koji je, kako mu i samo ime govori, posvećen sorti koja je najzastupljenija u kutjevačkom vinogorju. Osim ocjenjivanja i degustacije vina, možete uživati u bogatom kulturno umjetničkom i zabavnom programu.

I za kraj, u studenom se slavi Martinje, odnosno blagdan svetog Martina. Uz uobičajenu gastronomsku i enološku ponudu, na rasporedu je tradicionalni planinarski izlet i mnoga druga događanja. Ako putujete u Kutjevo u ovim terminima, bilo bi poželjno unaprijed isplanirati put, jer u to vrijeme u grad dolazi puno ljudi i postoji šansa da nećete naći smještaj.

Postoje i druge aktivnosti koje bi bilo dobro unaprijed isplanirati. Primjerice, ako želite dio svojega vremena potrošiti na obilazak vinarija i degustaciju njihovih vina, svakako bi bilo dobro da provjerite termine u kojima se takve aktivnosti odvijaju. Kada se sve zbroji, vjerujemo kako je dobro biti spontan, ali i spontanost treba malo ukrotiti dobrim planiranjem.