Turizam u Kutjevu

Kutjevo-ParkSvi koji žele posjetiti Hrvatsku, znaju da Hrvatska ima prekrasnu obalu sa mnoštvom otoka, čistim i bistrim morem, te gradovima koji su turistička središta, ali i prepuni povijesnih i drugih znamenitosti. Često se zaboravlja da i kontinentalna Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi kada je turizam u pitanju.

Jedan od turistički neotkrivenih bisera Hrvatske je Slavonija, nizinski kraj koji je prvenstveno orijentiran na poljoprivredu, ali sve se češće može ljetovati na prekrasnim seoskim domaćinstvima, boraviti u vrhunskim ergelama, posjetiti razne povijesne lokalitete, te uživati u vrhunskoj hrani i piću.

Kutjevo je jedna od lokacija za koju smatramo da bi je svatko morao posjetiti. Riječ je o gradiću u Požeško-slavonskoj županiji. Prvi se put spominje prije gotovo osamsto godina, kada su redovnici cisterciti osnovali opatiju i vinski podrum. Dobar dio 16. i 17. stoljeća Kutjevo je bilo okupirano od Turaka, a nakon njihovog odlaska nastavlja se razvijati prvenstveno kao poljoprivredno i vinarsko područje; ali i središte religijskog života, školstva i raznih obrta.

Osim po svojim vinogradima i podrumima, Kutjevo je poznato i po ergeli lipicanaca u kojoj se ti prekrasni konji dresiraju za vožnju jednoprega, dvoprega i četveroprega. U svojim počecima, ergela je bila sastavni dio vojarne, a zanimljivo je spomenuti da je u vojnoj pastuharni vojni rok služio veliki hrvatski književnik Antun Gustav Matoš.

Ljubiteljima starina svakako preporučujemo da posjete Kutjevački dvorac koji je sagrađen na mjestu nekadašnje opatije. Njegova tri krila zatvaraju unutarnje dvorište na čijem se kraju nalazi crkva. Osim ostataka opatije, u crkvi se mogu vidjeti nedavno otkrivene srednjevjekovne freske. Dvorac je obnovljen 90-ih godina prošlog stoljeća i tom je prilikom učinjeno najviše moguće da se sačuva njegova povijesna točnost.

Kada se sve zbroji, nema sumnje kako je Kutjevo prekrasan gradić u kojem, usprkos njegovoj veličini, možete uživati u velikom broju aktivnosti i na taj način provesti pomalo drugačiji, ali nipošto lošiji odmor od uobičajenih opcija.