Vinarije u Kutjevu

Wineries-PS-Kutjevo-Kutjevo-dooKutjevačko vinogorje smješteno je na obodnim dijelovima Požeške kotline i zauzima oko 800 ha vinograda u kojima se uzgajaju vrhunske sorte grožđa, a od kojih se proizvode nadaleko poznata vina. Osim Kutjevo d.d., u čijem je vlasništvu oko 400 ha vinograda, postoje mnogi privatni proizvođači koji zaokružuju ponudu vrhunskih vina.

Kutjevo d.d. osnovano je nakon Drugog svjetskog rata kao PPK Kutjevo i ubrzo postaje nosilac razvoja Kutjeva i cijelog požeškog kraja. 2003. je privatizirano i danas je najveći hrvatski proizvođač vina. U vinogradima ovog poduzeća uzgajaju se vrhunske sorte grožđa, poput bijelog i svog pinota, traminca, rajnskog rizlinga, chardonnayja, sauvignona, rizvanca i bijele i crvene plamenke. Od ovih se sorti proizvode vrhunska vina, od kojih svakako treba izdvojiti graševinu koja je poznata i cijenjena i izvan granica Hrvatske.

Kutjevo je i dom mnogih privatnih vinarija. Vinariju Krauthaker osnovao je 1992. godine Vlado Krauthaker, inženjer agronomije i enolog. Danas vinarija ima ukupno sto hektara vinograda, što vlastitih, što kooperantskih. Iako proizvode više vina, posebnu pažnju posvećuju graševini, a za svoja vina dobili su više priznanja na raznim natjecanjima. Vinarija Adžić osnovana je 1995. godine, a proizvodi graševinu, rajnski rizling, crni i sivi pinot te zweigelt. Vinarija Enjingi u vlasništvu je obitelji Enjingi već pet generacija. Danas se na oko 50 hektara vinograda uzgajaju graševina, zwiegelt, rizling, sivi i crni pinot i druge sorte. Važno je napomenuti i da je cijela proizvodnja bazirana na ekološkim principima. Obitelj Jakobović vinarstvom se bavi više od stoljeća, a danas proizvode graševinu, rajnski rizling, chardonnay, sivi pinot i druga vina.

Osim ovih vinarija, postoje i mnogi drugi privatni vinari koji u svojim podrumima proizvode prave dragulje vinarstva. Neki od njih su Vinogradarstvo i vinarstvo Lukačević, OPG Bodegrajac, vinarije Hora, Čamak, Baron, Jakopović, Josipović, Markota, Mihalj, Tandarić, Galić i mnogi drugi. Bez obzira koju vinariju odabrali, možete biti sigurni da ćete imati priliku kušati vrhunska vina.